egelantier
De natuur is voor Ann Desmet een onmisbare inspiratiebron. Impulsen uit de wereld van de beeldende kunst, mode, architectuur, literatuur, muziek... vormen even zovele inspiratiebronnen. Bloemen zijn voor haar veel meer dan een louter decoratief gegeven, ze spreken ook een taal en hebben een sterke emotionele en symbolische waarde. Bloemsierkunst betekent voor Ann het vertalen van emoties en het creëeren van schoonheid.

Ann Desmet rolde bijna per toeval in het bloemenvak.
"Het bloemenvak heeft mij gekozen", zo zegt ze. Ze had hotelschool gedaan en woonde begin van de jaren '90 met Jos op een oud hoevetje in Otegem. Ann weefde en experimenteerde er met het kleuren van textiel, en ze kweekten er bloemen en groenten. Vrij spoedig ontstond de idee om er een eigen winkeltje te beginnen. In een zelfgemaakt houten gebouw met een leuke serre presenteerden ze een aantal zaken uit of voor de tuin. In de winkel werkte ze steeds met verse bloemen uit de tuin. Klanten waren onder de indruk van haar natuurlijke composities en vroegen naar die bloemen. De bestellingen namen toe, de opdrachten werden steeds groter... en de winkel werd te klein. Ze kochten een oude weverij die al meer dan 20 jaar leegstond. Zowel de gebouwen als de tuin waren een ruïne. Met enthousiasme en veel bloed, zweet en tranen restaureerden ze het huis en de bijgebouwen, en bezorgden ze de tuin een tweede jeugd.
Om haar technische bloemschikkennis te verbreden, volgde ze een driejarige vakopleiding te Roeselare. Seminaries bij Daniël Ost en bruidswerk bij Moniek Vanden Berghe, en de opleiding Plantaardige Leergangen onder leiding van Rita Gijbels en Toon Langens.
Ann zegt over die opleiding: "Ze heeft me gestuurd en geïnspireerd tot wat ik nu doe. Ik leerde er dat de intieme manier van werken en het melancholische in mijn werk juist mijn sterkte zijn."

Van nature geschikt. Zo zou men de stijl van Ann kunnen omschrijven. De natuur is een onmisbare inspiratiebron. Ze werkt bij voorkeur met seizoensmaterialen en gebruikt alle mogelijke natuurlijke producten in haar composities.
De tuin van de Egelantier ervaart ze als een onuitputtelijke bron van inspiratie. Waar ze geniet van de geuren en de kleuren van de seizoenen. Van de weelderige vormen van de rozen, de uitbundige bloei van de appelaars, de ingetogen schoonheid van de verdroogde hortensiabloemen.
Ook voor de recipiënten waarmee ze werkt, gebruikt ze het liefst pure, natuurlijke materialen, zoals schalen van aardewerk of ambachtelijke manden, of vaasjes die ze ooit op een rommelmarkt heeft gevonden en die een heel verhaal vertellen. Als ze haar recipiënten al niet zelf construeert met takken.
Haar creaties ogen bedrieglijk eenvoudig en ongecompliceerd. Organisch en spontaan. Ongedwongen en natuurlijk. Zonder tecnische hoogstandjes of ingewikkelde structuren.

Ann werkt ook heel zintuiglijk. Het liefst werkt ze met geurende bloemen en met tactiele of fragiele materialen. Met vormen en materialen die een bepaalde sfeer of een bepaald gevoel oproepen.
Die breekbaarheid of net kracht uitstralen.

Ann leeft zich in de wereld van haar klanten in door aandacht te geven aan wat hen beroert. Die gevoelens legt ze vast in symbolen.
Subtiele symbolen die een betekenis hebben voor de mensen voor wie het een betekenis moet hebben. Niet spectaculair of ingewikkeld maar een betekenis die, diegene voor wie de bloemen zijn bestemd, meteen herkent.

Ann geniet bekendheid in de bloemschikwereld. Haar werk verschijnt geregeld in boeken en tijdschriften en ze is vast medewerkster van het vakblad Fleur Creatief. Ze neemt deel aan bloemschikevenementen zoals in Alden Biezen en in het Oud Sint-Janshospitaal in Brugge. Ze wordt geregeld uitgenodigd voor floristieke tentoonstellingen.

(Met dank voor de tekst aan Patricia Decorte en Ingrid Allaerts.)
 
foto Bart van Leuven
 

foto Fleur Creatief
   
foto Bart Van Leuven                                 
 
foto Bart Van Leuven
 
"Ik geniet van alle seizoenen: de geur van de frisse lente, het rustgevende van de zomer, de verkleuring van de natuur in de herfst en het poëtische van de winter."
   

foto Philippe Debeerst


"De natuurlijke lijn in mijn werk bepaal ik niet alleen door een bewuste bloemen- en plantenkeuze, maar ook door het recipiënt. Ik schik niet zomaar in om het even welke pot of vaas. Ik verkies pure materialen, zoals schalen van aardewerk of ambachtelijke manden. Een recipiënt met een ziel versterkt elke creatie."foto Philippe Debeerst

   
"Rozen maken deel uit van mijn dagelijks leven. Ik koester vooral tuinrozen. Ze bezitten een authentiek karakter dat in de massacultuur niet kan worden nagebootst. In mijn bloemwerk gebruik ik gecultiveerde rozen die aansluiten bij de ronde weelderige vormen van de tuinrozen. Dit komt het natuurlijke aspect van mijn creaties ten goede."
   

foto Bart Van Leuven
   
"Een werk hoeft niet groot te zijn om te zeggen wat het moet zeggen."

De Egelantier - Zwevegemstraat 83, 8553 Otegem. T 056 776396 en 0475 923464.
De Egelantier is open van donderdag  tot zaterdag van 10u tot 18u30.
stuur een email:  info@egelantier.be
schrijf je in voor de nieuwsbrief
volg ons op facebook www.facebook.com/egelantierotegem